Blogger Widgets
There was an error in this gadget

Thursday, 25 July 2013

Di Pagi Subuh...

As salam.. Arhggg..! Ngantuknye.. tapi pape pun, kne bersahur jugak... Dalam Hadith ade menyatakan.. "Beza antara orang yang berpuasa dengan orang yang tidak berpuasa adalah mereka bersahur" so, even sahur tu adalah perkara yg disunatkan.. banyak faedahnya... mmg la kan.. setiap perkara yang disunatkan tu, ade kebaikan yg akan kte perolehi n ade ganjaran yang Allah akan bagi.. Insya Allah.. Smoga ape yg kte lakukan hanya kerana Allah..

Pagi Jumaat hari ni sejuk sgt... hujan semalam nyata belum reda sampai ke pagi. kadang reda.. kadang lebat... Ble je reda skit, terasa plak nak solat subuh bjemaah kat masjid dekat dgn rumah hari ni.. kebiasaan, ade takzirah pg jumaat yg akan disampaikan..Al maklum la.. selang sebuah rumah je masjid 2 dari rumah aku.... kuat jugak la dga even xpakai speaker.. Time solat subuh tu, Imam memulakan takbir, suara imam muda ni  mmg aku kenal.. budak kampung aku.. x silap aku, umonye sebaya dgn sepupu aku.. between 29th or 30th la.. raka'at pertama lpas bce al fatihah tu, imam bacekan surah panjang. banyak yang dibantu imam yang lebih berumur serta berpengalaman ketika bacaan surah dibacakan.. xpe.. die muda lagi.. banyak benda lagi die kne blaja.. sepatutnya, benda mcm tu jgn kte persendakan.. xramai anak2 muda nak jadi imam.. nak belajar jadi imam bukannye senang..Die pun aku dga, pelajar dari bekasan tahfiz, dari mesir bagai da...tp Allah tu maha Esa.. Dia nak uji keimanan hambanya.. Macam mne die lancar sekalipun dlm menghafal, tetap ade yang terlupa.. tetap ade yang tersekat-sekat.. Kte bukan semuannya sempuna kan..mybe imam yang lbey berumur n berpengalaman ni nak bagi change kat imam muda ni kot..  imam teruskan solat subuh seperti biasa.. aku ingatkan sembahyang sujud sejadah yang dibuat pada solat waktu subuh tu coz imam bace surah panjang tadi.. so, aku terus sujud.. tak rukuk da... tbe2, imam takbir i'ktidal, mane aku nampak, imam sujud ke rukuk, so, aku tuggu jela smpai imam sujud.. wait2, aku imam ke die imam skang.. huhu.. tp aku buat mcm tu pun coz tgk owg kat depan aku buat mcm tu..bknnye pandai2, suke2 hati aku je.. so, aku  follow jela.. tapi aku tau, if aku trus je sujud, that's mean, aku tertinggal satu rukuk.. kat ctu da mula confuse da solat aku.. tp aku trus follow je imam smpai la habis salam.. lpas habis je salam.. tdengar ramai yg berbisik-bisik kecil pasal tadi.. ternyata, ramai orang confuse dgn solat tadi.. aku ni lagi la confuse..Huhu.. lalu aku tanye kat makcik sebelah aku ni.. aku dga die da gi wat umrah.. slalu jugak tgk makcik ni berjalan kaki sorang2 p masjid.. Rajin makcik.. aku? muda2 ni pandai bwk mtor bagai xpernah p masjid kecuali pada bulan pose je.. jadi la muke bulan pose..malu aku..huhu.. so, tgh2 cnfuse tu, aku tnye la mkcik tu samada solat td sah ke tak cox aku tak rukuk.. makcik tu ckap, xpe.. lau rase cnfuse, buat balik.. n then, mkcik tu ckp.. klu kte dga betul2 bacaan surah imam bce tadi, byk yg die tertinggal (mne aku tau.. aku follow jew...hoho), die muda lagi.. biasela tu mkcik tu ckap.. btul3x, aku sependapat ngen mkcik tu.. huhu..  so, aku tarik sejadah, p blakang cikit, aku buat solat subuh balik.. lepas tu, ade takzirah yg disampaikan oleh imam tadi.. sambil2 dga takzirah tu, ade sorang makcik dtg tegur aku dgn ramah.. mak xdtg ke die tnye.. aku jawap x.. rajin ye p masjid hari ni.. (hah, amik kau, muka xpernah p masjid, tup2 ade kat masjid hari ni.. mmg padan la dgn muka aku ditanya mcm tu..haha..) then, aku bgtaw la.. hari ni xkerja makcik.. xleh nak tdo, p masjid la..(pandai la kau.. hari jumaat baru ni xkje jugak, xnampak2 pun batang hidung kau kat masjid nih.. ade je cari alasan nak mengelak) hoho... pe nk jadi la ngen aku ni.. adoyai... orait lah, skian aje coretan hati di blog Musky pada kali ni.. Selamat Berpuasa....=)

Wednesday, 24 July 2013

Rasulullah & Limau


As Salam... Salam Ramadhan.. Bulan Penuh Penghayatan...Menariknya cerita ni.. Jatuh hatiku pada akhlak Rasullullah.. bce ye..


Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.

Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka.

Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya.

Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut."

"Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa.

Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW

*********


P/S : Haaaaa..! Skip Bce ek?? Kalau pasal Islam je nak skip baca ek?? Bce betul2 pengajaran dari sirah Rasulullah ni ye... saya bace pun sebab saya tak perfect...=(

Monday, 8 July 2013

Mulut.... )

As salam.. Syukran.. Alhamdulillah, hari ni cuaca baik sgt.. xpanas, xhujan.. redup je.. @ 7.30am dari rumah smpai la opis @ 7.50am.. pe mcm? laju x.. hiks2.. nsb bek dkt je tmpat kje... traffic light pun 3 batang je nk kne tggu.. tu pun, bknnye lame sgt.. lau xdan sgt, rempuh jew.. tu pun dgn cara berhemah la.. (tengkorak hang) hua2..
Fuh, da smapai tmpat kje.. punch card n than bli paper utk bos.. 'kosmo'.. (rutin harian). pagi2.. bos siap2 kan plan utk staf technician for team 1 n 2.. n then, start 'bertapa' bce paper.. kih2.. time cm gini, aku nk tnye pape pun kot2 menganggu.. so, aku pun start b'tapa jgk bce news kat online jni .. jimat.. xpayah membazir duit... aku bkn byk duit sgt pown cm bos bli paper hari2..huhu.. lau rase nk bce paper sgt, pinjam je yg bos punye.. hoho..
Ha.. cte slot drama melayu semalam.. bez jgk nk release kpale kn.. ' Hilangnya Doa Seorang Ibu'  sad story la jugak.. bt pengajaran utk kte n aku sndiri.. pengajaran yg aku ambil kat cni adalah mulut kite..  Mulut kia sekalipun merupakan anggota badan yang paling kecil, namun kesan yang ditimbulkan lebih merbahaya. kata-kata yang keluar daripada mulut juga lebih parah if out of control bley menimbulkan fitnah n permusuhan sesama manusia.. Pape perkataan yg keluar dari mulut akan mewarnai kehidupan kita.. if yg keluarnya baik, maka, nampak baik lah.. if xbaik.. buruk la kehidupan tu.. right? coz that, kata-kata yang baik adalah yang isinya terkandung ajakan ke Jalan Allah dan mengandungi nasihat yang berguna dalam memperjuangkakn syariatNya. Sedangkan kata-kata yang keji  ialah suka mencela, menguntuk coz semua tu akan menaburkan dendam, kebencian dan permusuhan..

syyyyyyyyyyhhhh...

n dalam 'metro harian' hari ni plak ade menyatakan :-


Keratan harian metro hari ni..